امروزه برنامه نویسی از جمله مشاغل پردرآمد و پرطرفدار محسوب میشود که علاقه مندان بسیار زیادی در میان فارغ التحصیلان رشتههای مرتبط با فناوری اطلاعات و حتی رشتههای دیگر دارد. توجه داشته باشید که برای برنامه نویس شدن، نیازی به داشتن مدرک تحصیلی مرتبط نیست. این رشته منابع متنوع و متعددی دارد که به راحتی، حتی به صورت آنلاین با هزینه بسیار اندک و یا به شکل کاملا رایگان در دسترس هستند و همین مسئله موجب شده است که شروع برنامه نویسی آسانتر شود. البته کسانی که قصد ورود به این حرفه را دارند، در ابتدا با چالشهای فراوانی روبرو میشوند و سؤالات زیادی برای آنان مطرح میشود. اگر شما نیز از علاقه مندان این حرفه هستید و این سؤال برای شما مطرح شده است که برنامه نویسی را از کجا شروع کنیم، برای دریافت پاسخ این سؤال و کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه، در ادامه این مطلب با ما همراه باشید.
برنامه نویسی چیست؟
برنامه نویسی یا کدنویسی، یک توانایی و مهارت برای ساخت اپلیکیشنها و وبسایتها و انواع نرم افزارها است که برای این منظور از ابزارهای مختلفی از جمله ویرایشگر کد، IDE، فریم ورک، مرورگر وب و … استفاده میگردد و محصول نهایی تولید شده نیز بر روی انواع خاصی از کامپیوترها یا انواع دستگاههای کامپیوتری قابلیت اجرا خواهد داشت.
چالشهای برنامه نویس
همانطور که گفته شد، برنامه نویسی از جمله شغلهای پر درآمدی است که دارای جذابیت بسیار زیادی است، اما این شغل نیز مانند شغلهای دیگر دارای مشکلات و سختیهای مختص خود است. معمولا برنامه نویسان با چالشها و مشکلات خاصی روبرو هستند و متأسفانه با وضعیت امروز جامعه، برخی از این مشکلات نیز راه حلی ندارند. در ادامه به برخی از چالش های برنامه نویسان اشاره میکنیم.
۱) عدم وجود آموزش در مقاطع تحصیلی
متأسفانه امروزه مسئله آموزش به عنوان یکی از مهمترین مشکلات برنامه نویسان محسوب میشود. برخلاف کشورهای اروپایی که در آنها، برنامه نویسی از دوران دبیرستان به عنوان یکی از دروس آموزشی برای دانش آموزان تدریس میشود و دانش آموزان با این مباحث کاملا آشنا میشوند. در مدارس ایران آموزش برنامه نویسی وجود ندارد و حتی آموزش این رشته در دانشگاهها نیز وضعیت مناسبی ندارد؛ بنابراین در کشور ما، افرادی که به این مهارت علاقه دارند، باید به صورت خودجوش نسبت به امر آموزش اقدام کنند و بتوانند به صورت مستقل کسب مهارت نمایند.
۲) عدم وجود منابع این رشته به زبان فارسی
کسانی که وارد این حوزه میشوند، متوجه میشوند که منابع فارسی این رشته بسیار کم و محدود است و از آنجایی که این منابع محدود پاسخگوی نیازهای یک برنامه نویس نیستند و یا کلا قدیمی هستند و برای برنامه نویسان که باید همواره اطلاعات آپدیتی داشته باشند، مناسب نیستند؛ بنابراین تنها راه موجود، استفاده از منابع انگلیسی است. در همین راستا یادگیری زبان انگلیسی در حد متوسط رو به بالا نیز به عنوان یکی دیگر از چالشهای برنامه نویسان مطرح میشود. جالب است بدانید که بسیاری از آموزشهای موجود به زبان فارسی نیز، به دلیل انحصاری بودن، دارای هزینههای سنگینی هستند و متأسفانه با وجود همین هزینههای سنگین، قدیمی نیز هستند و عملا کاربردی ندارند.
۳) عدم رعایت حقوق برنامه نویسان
در مورد حقوق برنامه نویسان نیز میتوان گفت که متأسفانه در کشور ما نظارت خاصی بر روی قیمت گذاری پروژههای برنامه نویسی وجود ندارد و از طرف دیگر به دلیل این که بسیاری از افراد در جامعه درک درستی از میزان زحمات برنامه نویس برای انجام یک پروژه ندارند و معمولا رقمهای بسیار پایینی برای پروژهها پیشنهاد میدهند؛ در صورتی که در کشورهای دیگر برنامه نویسان برای صرف همین میزان وقت و انرژی، مبالغ بسیار بیشتری دریافت میکنند. از طرف دیگر در کشور ما حتی در زمان تسویه حساب نیز به سادگی حقوق برنامه نویسان پایمال میشود.
۴) عدم رعایت حق کپی رایت
متأسفانه در کشور ما علاوه بر حوزه برنامه نویسی، در هیچ حوزه دیگری نیز حق کپی رایت رعایت نمیشود و این مسئله نیز یکی دیگر از چالشهای برنامه نویسان است زیرا بعد از زحمات بسیار زیادی که برنامه نویس برای یک پروژه میکشد، همواره افرادی وجود دارند که بدون رعایت کردن حق کپی رایت، به راحتی از پروژهها و اطلاعات آنان کپی برداری کرده و سوء استفاده میکنند.
۵) تحریم
در بین چالشهای موجود برای برنامه نویسان، نباید تأثیر وجود تحریمها را نیز نادیده گرفت. چرا که امروزه با وجود تحریمهای مختلف، دسترسی ایرانیان به منابع گوناگون محدود شده و یا در برخی موارد به صورت کامل بسته شده است و بسیاری از سایتهای خارجی به کاربران ایرانی اجازه ورود به سایت را نمی دهند و به این ترتیب ایرانیان نیز قادر به استفاده از دانش و اطلاعات موجود در این سایتها نیستند.

انتخاب زبان برنامه نویسی
زبانهای مختلفی برای برنامه نویسی وجود دارند که هر یک از آنها در حوزه خاصی از این رشته کاربرد دارند؛ بنابراین انتخاب زبان مناسب نیز بستگی به علاقه فرد و حوزه فعالیت او در این رشته دارد. هر کس با توجه به این مسئله که در چه حوزهای از برنامه نویسی مایل به فعالیت میباشد، باید زبان برنامه نویسی مورد استفاده در آن حیطه را آموزش ببیند. مثلا برای فعالیت در زمینه برنامه نویسی وب، ابتدا باید زبانهای HTML و CSS را یاد گرفت و سپس به دنبال آموزش جاوا اسکریپت رفت و یا کسانی که به فعالیت در حوزه هوش مصنوعی و علم داده علاقه دارند، باید زبان پایتون و زبان R را بیاموزند.
کد نویسی کردن از صفر، کار بسیار دشوار و طاقت فرسایی است و به ویژه در هنگامی که برنامه نویس مدت زمان محدودی برای توسعه یک اپلیکیشن در اختیار داشته باشد، این مسئله که بتواند در زمان کوتاهی محصول خود را ارائه دهد، اهمیت بسیار زیادی پیدا میکند؛ در همین راستا فریمورک به کمک او خواهد آمد. هر زبان برنامه نویسی فریمورکهای متعددی دارد که انتخاب هر یک از این فریمورکها نیازمند آموزش و داشتن آگاهی نسبت به آن است و استفاده کردن از یک فریمورک در واقع به معنای استفاده از توابع، کلاسها و دستوراتی است که در میان توسعه دهندگان زیادی شناخته شده است و به نوعی میتوان گفت که به صورت یک ساختار استاندارد در آمده است.
پرکاربردترین و محبوبترین فریمورک زبان PHP نیز لاراول نام دارد و بر اساس معماری MVC است و به صورت رایگان و متن باز ارائه شده است و در سالهای اخیر توسط شرکتها و استارتاپهای زیادی مورد استفاده قرار گرفته است. از آنجایی که لاراول یک فریمورک مبتنی بر زبان PHP است، بنابراین پیش از آموزش لاراول، برنامه نویس باید به طور کامل با زبان PHP آشنا باشد.
این فریمورک که در مدت زمان کوتاهی به اولین انتخاب توسعه دهندگان به منظور توسعه انواع برنامههای پیچیده تحت وب تبدیل شده است؛ در مقایسه با فریمورکهای دیگر برنامه PHP امنیت بیشتر و همچنین سرعت توسعه بیشتری دارد. علاوه بر این، فریمورک مذکور این امکان را به کاربر میدهد که بدون ایجاد تغییر در کدهای اصلی، بتواند عملکرد بسیاری از بخشها را تغییر دهد. لار اول که سرویسهای مختلفی را به برنامه نویسان ارائه میدهد، دارای کتابخانههای بسیار متنوعی است و حتی قابلیت استفاده از کتابخانههای فریمورک سیمفونی را نیز دارد.
یکی از مهمترین قابلیت و کاربرد های فریمورک لاراول طراحی سایت اختصاصی است، شما می توانید با تکمیل دوره آموزش لاراول به راحتی یک سایت اختصاصی طراحی و برنامه نویسی کنید، فریمورک لاراول محدودیت های شما را بخش مدیریت بسیار بسیار کم می کند و مشکلات cms های آماده ای مثل وردپرس ندارد.

انگولار یک فریمورک ساختاری متن باز است که به وسیله گوگل نگهداری میشود. این فریم ورک یکی از بهترین فریمورکها برای توسعه اپلیکیشنهای تک صفحهای محسوب میشود که مبتنی بر زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت است و بر مبنای الگوی MVC است که از امکان قالبسازی سمت کلاینت پشتیبانی میکند و برای توسعه وب اپلیکیشنها کاربرد دارد. انگولار به کاربر اجازه میدهد تا HTML را به عنوان زبان قالب انتخاب کرده و سینتکسهای HTML را به منظور بیان صریح و واضح اجزای نرم افزار گسترش دهد. توجه داشته باشید که این فریمورک بیشتر کدهایی را که برنامه نویس مجبور به نوشتن آن است، از بین میبرد و از آنجایی که تمامی این کارها در مرورگر اتفاق میافتد؛ بنابراین همین مسئله موجب میشود که این فریمورک با انواع تکنولوژیهای سروری سازگار باشد.